Pensioencheck, heeft u later genoeg inkomen

November 1, 2023

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Dat wordt voor velen pas voelbaar rond pensioendatum. Daarvoor zou er genoeg moeten worden gespaard. Wat is genoeg? Met die vraag hoeven werknemers zich vaak niet mee bezig te houden. Zeker niet als de werkgever een goed pensioen aanbiedt. Een relatief simpele controle is door de premie-inleg te controleren. Deze staat op het uniforme pensioenoverzicht, in de pensioenovereenkomst en in het pensioenreglement. Een werknemer kan de pensioenopbouw ook controleren door regelmatig het pensioenregister te raadplegen. Daar ziet hij de uitkomst op basis van verschillende scenario’s.

Pensioen voor de zelfstandig ondernemer of DGA

Zelfstandig ondernemers kunnen ook beginnen door eerst het pensioenregister te bestuderen. In het register staat de AOW en de pensioenen die mogelijk eerder bij een werkgever zijn opgebouwd. Het verschil tussen het gewenste pensioeninkomen en de bedragen die uit het pensioenregister zijn te herleiden moet bij elkaar worden gespaard (of belegd). Een voorbeeld ter verduidelijking, sterk vereenvoudigd om de grote lijn te kunnen volgen:

 

Voorbeeld

Bas is ondernemer. Hij ziet in het pensioenregister dat hij later € 1.500 netto per maand ontvangt aan pensioen en AOW. Hij wil minimaal € 3.000 hebben en om de paar jaar zijn situatie monitoren omdat deze wens regelmatig moet worden aangepast aan bijvoorbeeld de inflatie, andere wensen enzovoort. Het bedrag dat als richtlijn kan dienen en wat hij bij elkaar moet sparen is het verschil tussen de eerder genoemde bedragen (€ 3.000 – € 1.500 = € 1.500) maal 12 maanden maal pakweg 15 jaar. Dat is € 270.000. Het kan nog alle kanten op echter dit is een realistisch bedrag. Nu gaat het er om hoe lang hij nog kan sparen/beleggen voordat hij met pensioen gaat. Als zijn pensioendatum al over 10 jaar is moet hij de komende jaren € 270.000 / 10 jaar is jaarlijks € 27.000. Als hij nog 30 jaar heeft € 270.000 / 30 is jaarlijks € 9.000. Als er rendement tijdens de opbouwperiode wordt gemaakt kan dat bijvoorbeeld de inflatie bestrijden of de inleg verlagen. Het monitoren van het verloop tussentijds is belangrijk en voorkomt vervelende verassingen.

Veel pensioenmogelijkheden    

Geheel afhankelijk van de situatie zijn er meerdere mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Voor werknemers via een werknemerspensioen en voor ondernemers kan een lijfrente passend zijn. Of spaargeld, of beleggingen of….er is van alles mogelijk. Vele combinaties zijn te maken. Wat het beste is hangt van de persoonlijke situatie en wensen af. Belangrijk om daar vooraf goed naar te kijken. Een onafhankelijk pensioenadviseur kan de verschillende mogelijkheden en combinaties voor u beoordelen. Op de website van Pensioentransitieplan leest u meer! 

Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

Opgelost voor de Passagier

Eva stond bij de incheckbalie op Schiphol toen ze het nieuws hoorde: haar vlucht naar Barcelona was geannuleerd. Om haar heen begon een zacht geroezemoes onder de andere passagiers. Eva

3.

4.