Hoe je een betere akoestiek in je projectruimte kunt bereiken

January 30, 2023

De akoestiek van je project kan een enorme invloed hebben op de productiviteit, de concentratie en de motivatie van de werknemers. Een slechte akoestiek kan het voor werknemers moeilijk maken om zich te concentreren of effectief samen te werken. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat een goede akoestiek vanaf het begin deel uitmaakt van het ontwerp van je kantoorruimte. Laten we eens kijken hoe je dit kunt bereiken.

 

Geluidsoverlast minimaliseren

Geluidsoverlast is een van de belangrijkste factoren die de werkplekakoestiek beïnvloeden. Het wordt veroorzaakt door zaken als luide gesprekken, rinkelende telefoons en achtergrondgeluiden uit andere delen van het gebouw die hun weg vinden naar de werkplek. Om geluidsoverlast in je kantoorruimte te verminderen kun je overwegen geluidswerende materialen op muren en plafonds aan te brengen en akoestische panelen te gebruiken om geluidsgolven te absorberen voordat ze andere delen van de ruimte bereiken. Dit helpt de geluidsniveaus laag te houden, zodat iedereen in je kantoor zonder afleiding kan werken. Zorg daarom voor een goede werkplekakoestiek bij de inrichting van het project.

 

Meubelopstelling

De opstelling van het meubilair kan ook van invloed zijn op de akoestiek. Bureaus moeten bijvoorbeeld zo worden opgesteld dat mensen gemakkelijk met elkaar kunnen praten zonder hun stem te hoeven verheffen of hun oren te spannen door de onderlinge afstand. Bovendien moeten zachte meubels zoals fauteuils en banken in gemeenschappelijke ruimten worden geplaatst, omdat die het geluid beter absorberen dan harde oppervlakken zoals bureaus en tafels.

 

Kleurenschema

Het kiezen van het juiste kleurenschema voor je kantoor kan ook helpen de akoestiek te verbeteren. Donkere kleuren absorberen beter geluid dan lichtere kleuren, dus kies voor donkere tinten bij het schilderen van muren of het kiezen van meubelbekleding als je de nagalmtijd (de tijd die een geluidsgolf nodig heeft om van de ene kant van de kamer naar de andere te reizen) wilt verminderen. Vermijd bovendien grote patronen, waardoor geluidsgolven onregelmatig kunnen rond stuiteren in plaats van direct van het ene punt naar het andere te reizen.

https://katoprojecten.nl/
Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

Opgelost voor de Passagier

Eva stond bij de incheckbalie op Schiphol toen ze het nieuws hoorde: haar vlucht naar Barcelona was geannuleerd. Om haar heen begon een zacht geroezemoes onder de andere passagiers. Eva

3.

4.