Tips bij een schaaktafel kopen

August 24, 2023

Het is niet alleen mogelijk om te schaken op een schaakbord, maar ook aan een eigen schaaktafel. Is schaken je grote passie dan mag een schaaktafel niet ontbreken. Je kunt zo’n schaaktafel als een luxe zien en een meubelstuk waar je je interieur mee kunt verfraaien. Vind je gelijkgestemden dan heeft een schaaktafel kopen en plaatsen in huis een bijzondere aantrekkingskracht. Met zo’n schaaktafel daag je mensen gelijk uit om een potje schaken te spelen. Je kunt het zien als een leuke ontmoetingsplek waar je ineens met elkaar kunt gaan schaken.

Wat houdt een schaaktafel precies in?

Koop je een schaaktafel dan koop je in principe een tafel met een schaakbord. Wil je gaan schaken dan is daar geen los schaakbord voor nodig en je hoeft alleen de schaakstukken op het speelveld van de tafel te plaatsen. Een schaaktafel wordt normaal gesproken van hout gemaakt en dat kan in diverse houtsoorten. Overigens kan een schaaktafel ook gemaakt worden van bijvoorbeeld metaal of kunststof. Daarnaast kan het schaakbord en het speelveld van 64 vierkantjes van diverse materialen worden gemaakt. Zo gebruikt men diverse soorten hout en tegels om de lichte en donkere kleuren van het bord zichtbaar te maken. Een schaaktafel kopen kan in diverse vormen, zowel rond als rechthoekig zijn het meest voorkomende.

Van een schaaktafel naar een compacte schaakbord

Met name tussen de 16e en 19e eeuw speelden Oosters koningen graag schaken aan een tafel. Deze koningen en heersers hadden veel ruimte tot hun beschikking en konden gemakkelijk een schaaktafel plaatsen. Voor de normale mensen was zo’n schaaktafel niet weggelegd. Aan de ene kant was zo’n tafel veel te duur en aan de andere kant nam het gewoonweg veel te veel ruimte in beslag. Omdat de bevolking toch wilden gaan schaken werd een compacte schaakbord bedacht. Kostte niet veel geld en nam weinig ruimte in beslag.

Wat zijn de voordelen van een schaaktafel?

De grote voordelen van een schaaktafel zijn vanzelfsprekend. Heb je de ruimte in je huis dan kun je er een gezellige schaakhoek van maken. Bovendien heb je met een schaaktafel geen extra schaakbord nodig om het spel te spelen. Daarnaast kun je een schaaktafel natuurlijk ook gebruiken als gewone tafel. Ga je de schaaktafel al gewone tafel gebruiken dan moet je ervoor zorgen dat het tafelblad met het bord geen schade oploopt. En dat er geen krassen opkomen.

Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

Zo werk je altijd rustig thuis

Thuiswerken is het nieuwe normaal geworden, maar hoe zorg je ervoor dat je altijd rustig werkt, zonder afgeleid te worden door de dagelijkse drukte van het huiselijke leven? Hier zijn

3.

Op avontuur met de camper

Het avontuur roept! Reizen met een camper biedt je de ultieme vrijheid om de wereld op jouw tempo te verkennen. Of je nu droomt van kronkelende kustwegen, serene berglandschappen of

4.