Waarom is sjoelen goed voor je?

July 12, 2023

Dat sjoelen leuk is, staat buiten kijf. Dat weet gelukkig (bijna) iedereen. Sjoelen is spannend in competitief verband, maar ook ideaal om een vrije avond thuis mee te vullen. Er zijn ook verschillende drankspelletjes te spelen in combinatie met een sjoelbord. Kinderen zijn dol op sjoelen. Het gladde speelbord met de fraai vormgegeven stenen spreekt tot de verbeelding. Sjoelen is hartstikke leuk om te doen. Het is veel meer dan een simpel geluksspelletje: je hebt er echt een goede hand-oog coördinatie voor nodig. Dat betekent ook dat veel oefenen helpt.

Competitief en teamwerk

Het leuke van sjoelen is dat je het zowel tegen elkaar kunt opnemen, als samen een team kunt vormen. Ben je met een klein gezelschap mensen van tussen de 2-6 personen, dan is sjoelen een ideale bezigheid. Je hebt zo teams gevormd en een competitie opgezet. Samen werken met zijn tweeën of drieën is natuurlijk nog leuker. Voor je het weet vliegen de uren voorbij. Wist je dat sjoelen kan verbroederen? En ook nog eens goed voor je concentratie is?

Vriendschap in het spel

In Nederland kun je je aanmelden bij verschillende sjoelverenigingen, die zich op hun beurt weer kunnen aansluiten bij de ANS: Algemene Nederlandse Sjoelbond. Als je hier als lid bent ingeschreven, kun je deelnemen aan officiële sjoelwedstrijden. Competitief is het zeker, maar vaak ook is meedoen belangrijker dan winnen. Zo brengt sjoelen mensen samen in een competitieve, maar vriendschappelijke sfeer. Het leuke van sjoelen is dat bijna iedereen ermee kan beginnen. Je hebt alleen maar een sjoelbord en een set stenen nodig, plus een scoreformulier. Sjoelen kan overal, zowel in de winter als zomer, ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg. Ben je echt een kei in sjoelen? Dan kun je zelfs deelnemen aan officiële kampioenschappen.

Sjoelen en concentratie

Sjoelen is ook goed voor de concentratie. In je hoofd ben je voortdurend bezig met het bijhouden van de punten en het bepalen van een winnende strategie. Je moet je hoofd erbij houden om de sjoelsteen door de nauwe opening te krijgen. Dat is net zo uitdagend als een darter die probeert triple 20 te gooien, of een boogschieter die de pijl in de roos probeert te mikken. Zoals gezegd, speelt hand-oog coördinatie bij sjoelen een belangrijke rol. Dit kun je oefenen en er langzaam beter in worden. Maar ja, beter word je alleen als je je echt focust. Wist je dat in Zuid-Korea een vorm van sjoelen wordt gebruikt voor het vergroten van de basis rekenvaardigheid van scholieren? Niet zo gek, je moet immers steeds scoren bij elkaar optellen.

Sjoelen is voor iedereen

Een bijkomend voordeel van sjoelen, is dat bijna iedereen ermee kan beginnen. Je hebt geen dure speelset of materialen nodig. Een sjoelbak met stenen is een eenmalige investering. Je hoeft het bord alleen maar te onderhouden. Sjoelen is geschikt voor jong en oud, mannen en vrouwen. De sport is geschikt voor mensen met elke achtergrond, ook met een beperking.

Dus waar wacht je nog op? Bestel vandaag nog een sjoelbak en ga aan de slag!

Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

Opgelost voor de Passagier

Eva stond bij de incheckbalie op Schiphol toen ze het nieuws hoorde: haar vlucht naar Barcelona was geannuleerd. Om haar heen begon een zacht geroezemoes onder de andere passagiers. Eva

3.

4.