Heeft u een wiegje nodig?

August 21, 2022

Heeft u een wiegje nodig?

Toekijken hoe je kleintje vredig in zijn wiegje ligt te slapen, is een van de grootste geneugten van het ouderschap. Of je nu vanaf de eerste dag een wiegje gebruikt of er later een aanschaft, de meeste ouders hebben jarenlang profijt van dit onmisbare kinderkameraccessoire.Welk type wieg u kiest, bepaalt u zelf. Sommige ouders kiezen vanaf het begin voor een volwaardig wiegje, terwijl anderen vanwege ruimtegebrek of voorkeur voor een minibedje gaan.

Welke stijl of welk merk wieg u ook kiest, het is belangrijk om altijd de richtlijnen voor veilig slapen te volgen. Uw baby moet op zijn rug worden gelegd op een stevig slaapoppervlak met een hoeslaken en zonder ander beddengoed, dekens of zachte voorwerpen zoals speelgoed of knuffeldieren.

Wanneer heb je een wiegje nodig?

De American Academy of Pediatrics raadt aan om een baby de eerste zes maanden in de kamer van de ouders te laten slapen, dicht bij het bed van de ouders maar op een apart slaapoppervlak.

Hoewel je vanaf de eerste dag een wiegje voor je baby kunt gebruiken, kiezen veel ouders ervoor om hun baby in een wiegje baby te leggen. Zelfs als u niet van plan bent om meteen een wiegje te gebruiken, kunt u overwegen om er een op uw lijst te zetten omdat het een duur artikel is dat vrienden en familie misschien voor u willen kopen.

Soorten wiegjes

Er zijn een paar basistypen wiegen om te overwegen wanneer je op zoek gaat naar het beste wiegje voor jou.

  • Traditionele wiegen, soms ook wel standaard wiegen genoemd, zijn wiegen van volledige grootte met vier zijden.
  • Ombouwbare wiegen zijn wiegen die omgebouwd kunnen worden tot een peuterbed en soms zelfs tot een standaard bed of dagbed (deze wiegen worden ook wel 4-in-1 of 3-in-1 wiegen genoemd). Voor de meeste ombouwbare wiegen zijn ombouwsets nodig. Soms zijn deze kits inbegrepen bij de aankoop van uw wieg en soms ook niet. Pro tip: koop de ombouwset op hetzelfde moment dat u uw converteerbare wieg koopt! Zo weet u zeker dat het niet uit de handel is tegen de tijd dat u het nodig hebt.
  • Mini wiegjes zijn precies wat het klinkt: miniatuur versies van een full-size wieg. Mini wiegjes zijn over het algemeen groter dan een wiegje maar kleiner dan een traditioneel wiegje en veel zijn voorzien van wieltjes zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen. (Sommige kunnen zelfs plat worden opgevouwen om ze op te bergen.) Afhankelijk van het model, kunnen de meeste mini wiegjes je van de pasgeboren dagen tot je kleintje ongeveer twee of drie jaar oud is. Een minikinderbed is een goede optie als u weinig ruimte hebt of een kinderbedje wilt dat gemakkelijk te verplaatsen is.
  • Reiswiegen zijn lichter in gewicht en gemakkelijk op te zetten en af te breken. Ze zijn perfect voor op reis of als je een nachtje wegblijft van huis.

Hoe kies je een wieg

De meeste ouders kiezen hun wiegje op stijl, grootte, prijs of een combinatie van die drie. Hier zijn een paar dingen die u in gedachten moet houden als u gaat winkelen.

Veiligheid

Alle wiegjes die na 2011 zijn gefabriceerd, moeten voldoen aan de normen van de U.S. Consumer Product Safety Commission. Het is niet aan te raden een wieg tweedehands te kopen. Dat komt omdat wiegjes aan zeer hoge (en voortdurend veranderende) veiligheidsnormen moeten voldoen. Wiegjes hebben ook de neiging na verloop van tijd te verzwakken, vooral na consequent gebruik door een ouder kind, dus de enige manier om de structurele integriteit te garanderen is nieuw te kopen.

Terugroepacties

Controleer altijd of er terugroepacties zijn met betrekking tot uw wieg. Stop onmiddellijk met het gebruik als u er een tegenkomt en neem contact op met de fabrikant van het bedje voor een vervolgactie.

Integriteit

Controleer alle onderdelen van het ledikant zowel voor als na de montage om er zeker van te zijn dat alles intact, stabiel en in goede staat is. Zorg ervoor dat er geen gebroken of gebarsten latten, losse onderdelen, enz. zijn. Meet de ruimte tussen de latten van uw wieg; als ze meer dan 2 3/8 inch uit elkaar staan (ongeveer de breedte van een blikje frisdrank), is het wiegje niet veilig om te gebruiken.

Matrasinstellingen

Zorg ervoor dat het wiegje dat u kiest ten minste een paar verstelbare matrasstanden heeft, waarmee u de matras kunt verlagen en verhogen. Als uw kind een baby is, wilt u een matras in een hogere stand zodat u er gemakkelijk bij kunt zonder dat u helemaal voorover hoeft te buigen. Als ze groter worden en gaan zitten en staan, wilt u de matras lager zetten zodat ze er niet uit kunnen klimmen.

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

3.

4.