Help! Mijn kat heeft vlooien

August 26, 2022

Vlooien zijn niet altijd zichtbaar bij katten omdat deze kleine, snelle parasieten gemakkelijk uit het zicht kunnen verdwijnen in de dichte vacht van katten. Ze bijten op de huid van katten om zich te voeden met hun bloed, wat hevige jeuk en gezwollen bultjes veroorzaakt. Zware vlooien besmettingen- of ernstige allergische reacties bij sommige katten kunnen leiden tot haaruitval en open wonden. Erger nog, kattenvlooien kunnen ziekten overdragen die gevaarlijk zijn voor katten en mensen.

Wat Zijn Vlooien?

Vlooien zijn kleine parasitaire insecten die kruipen en springen. Ze eten het bloed van zoogdieren en vogels gastheren. Er zijn ongeveer 2.500 soorten vlooien, waaronder de kattenvlo, Ctenocephalides felis.

Symptomen van vlooien bij katten

Als jij jouw kat ziet krabben en niet zeker weet of vlooien de oorzaak zijn, kunt jij jouw vingers of een vlooienkam gebruiken om te zoeken naar scharrelende vlooien of kleine zwarte vlekjes in de vacht van de kat. De zwarte vlekken worden vaak “vlooienvuil” genoemd, wat vlooienuitwerpselen zijn.

Symptomen:

  • Jeuk

  • Rode beten of korsten

  • Haaruitval

  • Vlooienuitwerpselen

 

Als je geen vlooien of vlooienuitwerpselen ziet, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat jouw kat vlooienvrij is. Vlooien bij katten kunnen aanwezig zijn in kleine genoeg aantallen dat ze zijn moeilijk te vinden, maar toch veroorzaken uw kat te jeuken. Als een kat onophoudelijk krabt, kan het uitgraven vlekken van haar en huid.

Naast de vlooien zelf, een kat kan bloedarmoede lijden van bloedverlies of contract een door vlooien overgedragen ziekte die nog ernstiger, met inbegrip van hemotrofe mycoplasmose (haemobartonellose), toxoplasmose, en muizen tyfus.

Oorzaken van vlooien

Buitenkatten ontmoeten vlooien in de natuurlijke omgeving, en omdat ze natuurlijke gastheren zijn voor deze parasieten, verzamelen ze ze zonder het te weten. Binnenkatten kunnen vlooien aantrekken van honden die naar buiten gaan (kattenvlooien besmetten ook graag honden). Bepaalde factoren kunnen de kans vergroten dat een kat vlooien aantrekt, waaronder:

  • Vochtige, bosrijke omgeving

  • Lang gras

  • Binnen vlooienbesmetting (tapijten, beddengoed)

  • Naburige vlooienproblemen (vooral in appartementencomplexen)

  • Vlooien diagnosticeren bij katten

 

Vlooien zijn gemakkelijk te diagnosticeren op zicht. Als een kat een zeer laag aantal vlooien heeft, zal een hardnekkige eigenaar of dierenarts nog steeds sporen van hun bestaan kunnen opsporen (zoals vlooienvuil) ergens op het lichaam van de kat. Let goed op de basis van de staart, waar vlooien de neiging hebben uitwerpselen af te zetten omdat katten moeite hebben om dat gebied te bereiken met hun tanden of klauwen.

Behandeling

Probeer eerst zoveel mogelijk vlooien van uw kat te verwijderen door te kammen en te baden (als jouw kat het baden tolereert). Baden is geen kritieke stap, dus forceer het niet als jouw kat weigert.

Zodra het grootste deel van de insecten is verdwenen, raadpleeg uw dierenarts om te bepalen van de beste en veiligste Vlooienbestrijding product voor uw kat. Orale en actuele behandelingen zijn beschikbaar. Gebruik nooit een hondenvlo-product op een kat omdat het een ernstige ziekte bij katten kan veroorzaken.

Thuis Behandeling

Als onderdeel van het vlooienbehandelingsproces moet u vlooien en hun eieren uit uw huis verwijderen. Om dit effectief te doen, moet jij:

Was al het beddengoed grondig. Terwijl het beddengoed vrij is van bekledingen, vacuüm de matras, met name in spleten waar de eieren kunnen bezinken.

Vacuüm Vloerbedekking dagelijks en gooi gebruikte vacuümzakken.

Stoom-schoon tapijt om eventuele resterende eieren te doden.

Meestal hoeft u geen chemische vlooienbehandeling thuis te doen, maar jouw dierenarts kan je de beste producten aanbevelen als je ze wilt gebruiken.

Prognose voor katten met vlooien

Een zware vlooienbesmetting kan een uitdaging zijn om te beheren, omdat volledige uitroeiing een veelzijdige aanpak vereist die de behandeling van alle huisdieren en de behandeling van de thuisomgeving omvat. Zodra het probleem is in toom, hoewel, katten zal over het algemeen herstellen goed als hun jeuk afneemt, wonden genezen, en het vacht terug groeit.

Als een kat een langdurig of bijzonder ernstig vlooien geval heeft gehad, kan hij bloedarmoede hebben of een door vlooien overgedragen ziekte hebben die ook behandeld moet worden om volledig te herstellen.

Hoe vlooien te voorkomen

De meeste vlooienbestrijdingsmiddelen zijn gelabeld voor een eenmaal per maand gebruik. Om echt van een vlooienprobleem af te komen, moet jij jouw kat minimaal drie tot vier maanden op vlooienpreventie hebben. De meeste dierenartsen raden het hele jaar door preventie aan als uw kat al eens eerder vlooien heeft gehad. De zorg voor ziekten kan ook het hele jaar door preventie rechtvaardigen.

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

De voordelen van teambuilding voor werknemerswelzijn

In een moderne werkomgeving speelt werknemerswelzijn een belangrijke rol. Tevreden en gezonde werknemers zijn productiever en blijven langer bij een bedrijf. Teambuilding kan helpen om dit welzijn te bevorderen. Door

3.

Goedkope treinkaartjes scoren? Bekijk tips!

Treinreizen naar bruisende Europese steden als Berlijn, Antwerpen, Brussel, Parijs, Londen en Keulen zijn niet alleen comfortabel en milieuvriendelijk, maar kunnen ook verrassend betaalbaar zijn. Met de juiste strategieën reis

4.