Hoe werkt zopiclon en kan het u helpen slapen?

July 26, 2022

Hoe werkt zopiclon en kan het u helpen slapen?

Zopiclon, samen met zolpidem en zaleplon, werd geïntroduceerd in de tweede helft van de jaren 1980 als een behandeling voor slapeloosheid. Deze geneesmiddelen werden ontwikkeld als veiliger alternatieven voor benzodiazepinen, die zeer verslavend kunnen zijn en waarvan het gebruik tot afhankelijkheid kan leiden. Zopiclon was de eerste verbinding die werd ontwikkeld met een andere chemische structuur dan de benzodiazepinen, maar die zich aan dezelfde celreceptoren bindt als de benzodiazepinen.

Het wordt vaak een kortwerkend hypnoticum genoemd vanwege de snelheid waarmee het uit het lichaam wordt verwijderd. Het heeft een “halfwaardetijd” van ongeveer 5 uur (tussen 3,5 en 6,5 uur), wat aangeeft hoe lang het duurt voordat de concentratie van het geneesmiddel in het lichaam met de helft is gedaald. Bij ouderen is de halfwaardetijd iets langer, namelijk ongeveer 7 uur.

Wat is de aanbevolen dosis?

Zopiclon is in het Verenigd Koninkrijk toegelaten voor volwassenen met een beddosis van 7,5 mg eenmaal daags gedurende maximaal vier weken. Bij ouderen is de aanvangsdosis 3,75 mg eenmaal daags, gedurende maximaal vier weken. Deze kan zo nodig worden verhoogd tot 7,5 mg per dag.

Het is gebleken dat deze doses resulteren in kalmerende en slaapbevorderende effecten, vergelijkbaar met andere benzodiazepine-slaappillen. Het wordt meestal voorgeschreven voor kortdurend gebruik (2-4 weken) om het risico te beperken dat uw lichaam eraan gewend raakt en het geneesmiddel zijn werkzaamheid verliest. Kortdurend gebruik wordt ook geadviseerd om te voorkomen dat u er afhankelijk van wordt. Zopiclon is in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar onder de merknaam Zimovane en in Canada onder de merknaam Imovane of Rhovane. Het is niet beschikbaar voor gebruik in de Verenigde Staten, hoewel het verwante geneesmiddel eszopiclone wel op de Amerikaanse markt is.

Hoe zopiclone de slaap beïnvloedt

Onze slaap bestaat uit slaapcycli, die ongeveer 90 minuten duren en zich gedurende de nacht verschillende keren herhalen. Tijdens elke cyclus doorlopen we vier verschillende stadia van slaap, die N1, N2, N3 en rapid eye movement sleep (REM) worden genoemd. Wanneer we in slaap vallen, gaan we naar N1, dan door N2 en N3 en uiteindelijk naar REM. De cyclus begint dan opnieuw bij N1. Zopiclon blijkt de fase N2- en N3-slaap te verlengen met een evenredige vermindering van de totale REM-slaap. Onderzoek toont ook aan dat het de fase N1-slaap kan verminderen.

Echter, veel studies die hebben gekeken naar de slaap hersenactiviteit bij mensen die zopiclon hebben genomen hebben resultaten laten zien die zeer variabel zijn, dus alles wat we kunnen zeggen met enige zekerheid is dat zopiclon alle stadia van de slaap kan beïnvloeden.

De bijwerkingen van zopiclon

De meest gemelde bijwerking van zopiclon, gemeld bij ongeveer 10% van de mensen, is een bittere of metaalachtige smaak. Andere vaak gemelde bijwerkingen van zopiclone zijn onder andere:

  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • asthenie (abnormale lichamelijke zwakte of gebrek aan energie)
  • toegenomen zweten
  • hoofdpijn
  • sedatie, slaperigheid en vermoeidheid.

In een onderzoek bij gezonde vrijwilligers werden de dag na een dosis van 7,5 mg geen resteffecten van het middel gevonden op de psychomotorische prestaties (d.w.z. activiteiten zoals het gooien van een bal, het gebruik van een stuk gereedschap of autorijden). Er zijn echter andere rapporten die wel een verslechtering aantonen als maat voor coördinatie en het uitvoeren van vaardige taken.

 Lees ook over temazepam.

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

De voordelen van teambuilding voor werknemerswelzijn

In een moderne werkomgeving speelt werknemerswelzijn een belangrijke rol. Tevreden en gezonde werknemers zijn productiever en blijven langer bij een bedrijf. Teambuilding kan helpen om dit welzijn te bevorderen. Door

3.

Goedkope treinkaartjes scoren? Bekijk tips!

Treinreizen naar bruisende Europese steden als Berlijn, Antwerpen, Brussel, Parijs, Londen en Keulen zijn niet alleen comfortabel en milieuvriendelijk, maar kunnen ook verrassend betaalbaar zijn. Met de juiste strategieën reis

4.