Waarom je gaat sporten voor je ‘ontspanning’

May 25, 2022

Voor veel mensen is het nog altijd moeilijk te begrijpen waarom mensen voor hun ontspanning gaan sporten. Want bij sporten moet je jezelf toch juist inspannen? Dus waarom zou je niet gewoon lekker in de bank gaan hangen? Het is deze gedachtegang die het voor veel mensen lastig maakt om zichzelf aan te zetten om te gaan sporten. En dat is zonde want de voordelen van sporten zijn legio. Maar omdat deze in veel artikelen al uitgebreid beschreven zijn, richten we ons in dit artikel op het stukje ontspannen. En hoe ook jij ervoor kunt zorgen dat je meer gaat bewegen, zonder dat je hier als een berg tegenop kijkt.

Hoe zorgt sporten voor ontspanning?

Door te sporten krijg je een hoop fysieke beweging. Je spant je dus juist in. Maar juist door je fysiek in te spannen kun je je mentaal beter ontspannen. Je hoeft even nergens aan te denken en krijgt zo juist de kans om ervaringen en situaties in het leven te verwerken en een plekje te geven. Dat is anders dan wanneer je achter de tv blijft zitten en je hoofd eigenlijk gewoon ‘uit’ zet door nergens meer aan te denken. Bij sporten kan ook het competitieve element een belangrijke component zijn voor je mentale ontspanning.

Zie sporten als een breed begrip

Bij sporten denk je misschien aan voetballen, fitness of volleybal. Maar dat is niet persé wat sporten inhoudt. Sterker nog, sporten kan zijn wat jij ervan maakt. Het enige dat je in deze context als sporten moet zien is een vorm van bewegen. Iets waarbij je fysiek in actie komt. Maar dat kan net zo goed een goede wandeling zijn. Of zwemmen. Of een lekker stuk fietsen. Je bent in beweging, wat goed is voor je bloeddruk, je cholesterol en je conditie. En tegelijkertijd kun je ook mentaal even ontspannen en je geest leegmaken. Zo maak je weer ruimte voor nieuwe indrukken en dat is uitstekend voor je ontspanning! Je kunt jezelf ook belonen met iets kleins wanneer je een doel hebt gehaald. Een gepersonaliseerde sleutelhanger bijvoorbeeld.

Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

Opgelost voor de Passagier

Eva stond bij de incheckbalie op Schiphol toen ze het nieuws hoorde: haar vlucht naar Barcelona was geannuleerd. Om haar heen begon een zacht geroezemoes onder de andere passagiers. Eva

3.

4.