Pak je tassen en boek een retraite!

December 23, 2021

Pak je tassen en boek een retraite!

Je zou zeggen dat we de afgelopen jaren wel genoeg in afzondering hebben gezeten met al die lockdowns en maatregelen, en dat een retraite dus wel het laatste is waar je behoefte aan hebt om weer helemaal tot rust te komen. Maar niets is minder waar! Hieronder lees je waarom een retraite de perfecte combinatie is van rust en plezier.

 

Stilte, van binnen en van buiten

Toegegeven, voor sommige mensen was het tijdens de pandemie al stil genoeg. Maar voor mensen met huisgenoten of een druk gezin was het juist het tegenovergestelde. Met name wanneer je jonge kinderen hebt is er altijd wel iemand die tegen je aan kwebbelt. Non-stop! Als je dan kiest voor een zogenaamde stilte retraite is het werkelijk een verademing dat iedereen eventjes zijn waffel houdt. Wanneer je stilte om je heen hebt zul je al gauw merken dat ook je eigen innerlijke stem op een gegeven moment ophoudt met ratelen en je alleen maar bezig bent met in het moment zijn. Niets meer. En dat werkt ontzettend heilzaam. Je hoeft bovendien ook echt niet meteen je old west tassen in te pakken om voor een maand je mond te houden in een stilte retraite. Veel beter is het om eerst eens te beginnen met een weekend of een week, om te kijken wat het met je doet. Stilte kan namelijk meer losmaken dan je van tevoren denkt. 

Je hebt heel weinig nodig

Het hangt er een beetje vanaf voor wat soort retraite je kiest en voor hoelang je gaat, en misschien kun je van tevoren een fijne toilettas kopen. Maar je hebt tijdens een retraite maar heel weinig nodig. Tuurlijk, je moet elke dag een schone onderbroek en sokken aan. Maar verder maakt het niet zo heel veel uit wat je aan hebt en hoe je eruit ziet. Er zijn retraites die vooral gericht zijn op stilte en zelfanalyse, retraites waar je veel de natuur in gaat en veel gaat wandelen, en ook retraites waar yoga en meditatie een grote rol spelen. Het kan dus handig zijn om naast het minimale, zoals een sleutelhouder, ook goede wandelschoenen, comfortabele, bij het seizoen passende kleding en een goede rugzak mee te nemen. En je kunt er ook voor kiezen om je eigen yogamatje en meditatiekussen in te pakken voor je retraite.

Je gaat terug naar de natuur

Bij de meeste retraites speelt de natuur een grote rol. Dat is ook niet zo gek, want uit vele onderzoeken blijkt dat de natuur een helende en rustgevende werking op ons heeft. Vooral wanneer je stress ervaart is een duik in de natuur een uitstekend idee. In de natuur hoef je namelijk helemaal niets, je hoeft er alleen maar te zijn. Het is de perfecte plek om mindfulness te oefenen. Met name wanneer je de natuur in stilte bezoekt zul je ineens merken dat je zintuigen verscherpt lijken. Je laat je handen over de ruige schors van een boom glijden, hoort hoe de regendruppels zacht op het bladerdak vallen en ruikt de aardse geuren van het woud. Als je er voor open kunt staan zul je je na afloop herboren voelen. 

 

Inhoudsopgave

Gerelateerde Blog

Laatste Blog

Had je deze artikelen al gelezen?

1.

2.

Opgelost voor de Passagier

Eva stond bij de incheckbalie op Schiphol toen ze het nieuws hoorde: haar vlucht naar Barcelona was geannuleerd. Om haar heen begon een zacht geroezemoes onder de andere passagiers. Eva

3.

4.